Czym zaspokoić chęć na coś słodkiego?
Czekoladą :D

Pisząc czekolada mam na myśli najbardziej wartościową jej wersję czyli gorzką nie żadne tam milki( które w smaku są prawdopodobnie nie do pobicia, ale składowo kiepsko)

 

 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie? 


Na pewno na skład takiej czekolady oraz na zawartość procentową kakao, bo jest to najbardziej pożądany składnik w tym wypadku. 
Wybierałbym w przedziale 70-99 % kakao, chociaż 99 % to już dla niektórych może być hardkor nie do zjedzenia 

 

Odnośnie składu:

 

To wiadomo jak najkrótszy. Najlepiej zbliżony, albo taki jak ten: miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, cukier demarara(czyli brązowy cukier)
Miazga kakaowa powinna być na pierwszym miejscu, cukier najlepiej na ostatnim. 
Dla przykładu nieco gorszy skład czekolady gorzkiej: 
Miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgatory (lecytyna sojowa i E476), aromat, Masa kakaowa minimum 64%

 

 

Co nam daje gorzka czekolada?

(konkretnie to kakao w niej zawarte) :

 

*Znajdują się w niej przeciwutleniacze odpowiedzialne za poszerzanie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, co wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

*Obecne są w niej polifenole o działaniu przeciwutleniającym, co wpływa na spowolnienie procesów starzenia się.

 

*Flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych spowalniają jełczenie tłuszczu zawartego w czekoladzie. Zmniejszają również ryzyko zmian niedokrwiennych w naczyniach wieńcowych oraz zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów

 

*Zmniejsza napięcie nerwowe, jest to skutek zwiększenia produkcji „hormonów szczęścia”- endorfiny w mózgu. Obniża również poziom stresu dzięki obecności teobrominy.

 

*Rozsądne spożywanie gorzkiej czekolady(czyli nie cała tabliczka na raz) obniża poziom cholesterolu (zwiększa ilość „dobrego” cholesterolu – HDL i obniża stężenie „złego” cholesterolu – LDL)

 

*Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu i fosforu, witaminy A, E i z grupy B, tryptofan, fenyloetyloaminę, polifenole oraz flawonoidy a także kofeinę w niewielkiej ilości.

 

*Filtruje nerki. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza.

 

*Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę. Dlatego kilka kostek gorzkiej czekolady może rozjaśnić nam umysł, poprawić koncentrację, pamięć, czas reakcji i ułatwić rozwiązywanie problemów.

 

*Pobudza krążenie krwi. A skoro szybciej pulsuje w żyłach, to lepiej dotlenia nasz organizm. Dzięki temu wzmacnia się odporność na wirusy i bakterie. Organy zaczynają pracować bardziej efektywnie, przez co lepiej chroni przed drobnoustrojami, a w razie czego potrafi też z nimi skuteczniej walczyć.

 

*W okresie redukcyjnym pomaga zaspokoić chęć na słodkości natomiast podczas okresu masowego jest w stanie podnieść kaloryczność diety w prosty sposób, średnio 550 kcal na 100 gramów robi swoje.

 

Ale nie ukrywajmy najlepszy wybór to ziarna kakaowca, które nie są poddawane żadnej obróbce i nie tracą na wartości odżywczej.

Jak widać wcale nie trzeba rezygnować z przyjemności, wszystko jest kwestią odpowiednich wyborów. 

 

04 września 2017

© 2017 Paweł Ostrowski

Prosto Do Celu,trener personalny Katowice

© 2017 Paweł Ostrowski - Prosto Do Celu,trener personalny Katowice